Published On: 27.02.202526 words0,2 min read

Трюфелите са едни от най-желаните добавки от любителите на гурме кухнята. Ценните гъби, известни с характерните си землисти умами вкусове и неустоими аромати, могат да превърнат ризото, паста или дори семпъл омлет в кулинарен шедьовър.

В статията ще ви споделим седем интересни факта за трюфелите, като например защо се приемат за афродизиак, какви ползи носи тяхната консумация, какво се крие зад думата „трюфел“ и кой вид е наричан „диамант в кухнята“.

Факт 1: Значението на думата трюфел е…

Думата “tuber” произхожда от латински, където tuber означава “бучка” или “подуване”. В исторически план се използва за описание на подземни растителни структури, които съхраняват хранителни вещества.

Във връзка с трюфелите научният род Tuber (създаден от шведския ботаник Карл Линей през 18 век) класифицира тези ценени подземни гъби. Трюфелите растат в симбиоза с корените на дърветата, образувайки неправилно оформени, подути структури – оттук и връзката с латинската tuber, която, може да се каже, е доста подходяща.

По-късно думата оказва влияние в различни европейски езици, като старофренски (tuber – грудка) и по-късно английски, където “truffle” запазва значението на подземен, богат на хранителни вещества израстък.

Тя се използва и от доста известни исторически личности. Например римският държавник, оратор и писател Цицерон смятал трюфелите за „деца на земята“. Плиний Стари, или Гай Плиний Секунд, пък ги наричал „калуси на земята“, а римският поет Ювенал направо бил очарован от тези гъби. Толкова, че смятал, че по-добре царевицата да я няма, но и не и трюфелите.

Факт 2: Древните Гърци имали термин за трюфелите

Трюфелите са гъби от семейство Tuberaceae. Те се изследват от науката микология, или науката за гъбите.

В миналото обаче изучаването им е било наричано хиднология (hydnology). Древните гърци били толкова омагьосани от тези гъби, че ги изследвали подробно, а думата „hydnon“ бил техният термин за трюфелите, откъдето идва и наименованието на някои класификации в тази област.

Сред тях имало такива, които вярвали твърдо, че трюфелите се появявали след удар на мълния по влажна почва. Експлозията и комбинацията от топлина и вода сякаш карали трюфелите да израстат магически от земята.

Факт 3: Трюфелите имат нужда от години, преди да може да ги използвате в ястия

Трюфелите, за които сега е известно, че всъщност са плодното тяло на гъба, са били изключително привлекателни през вековете, защото не са били лесни за отглеждане и откриване. Били са необходими специални умения и обучени животни, които да помогнат на известните като „ловци на трюфели“ търсачи, за да ги намерят.

В съвремието има ферми за трюфели, където те се култивират. Въпреки това, ценните гъби изискват доста търпение, защото са необходими от три до десет години за отглеждане на техните спори и още поне толкова преди да настъпи правилният момент за прибиране на реколта.

Факт 4: Диамантът сред трюфелите е…

black and white truffle mushroom 2023 11 27 05 31 22 utc

Епохата на Ренесанса е тази, в която хората отново обръщат внимание на кулинарни изкушения. И точно в този период трюфелите отново започват да печелят популярност. През XIV и XV век трюфелите стават част от трапезата на френски благородници, а в Италия „диамантът“ сред тях става все по-желан.

Но кой точно е диамантът? Това, разбира се, е белият трюфел, най-скъпият и търсен и днес вид. Повече за него може да прочетете в статията ни „Белият трюфел – най-ценният вид трюфел“, в която ви споделяме къде може да се открие и защо е толкова ценен.

Факт 5: Трюфелите са афродизиак, любим на някои известни исторически личности

В миналото трюфелите са били приемани за толкова силен афродизиак, че по време на Средновековието на монасите било забранено да ги консумират. Според съвременната наука трюфелите имат силен аромат, подобен на човешки феромони, като точно той е помагал на женските прасета да откриват вкусните подземни гъби. Разбира се, те са имали навика да изяждат намерените трюфели, поради което ловците в днешно време търсят гъбите с помощта на добре обучени кучета.

Ароматните съединения, известни като андростенон, могат да се намерят в мъжката пот. Свързват се със сексуално привличане при някои животни и при хората. Този силен мускусен аромат стимулира сетивата и засилва желанието. Репутацията им на афродизиак, в комбинация с това, че са рядка и скъпа стока, превръща трюфелите в желан деликатес. Смята се, че Наполеон и Казанова са били сред почитателите на трюфелите, точно заради предполагаемата им способност да засилват страстта и желанието.

Факт 6: Трюфелите имат много ползи за здравето

Богатият им хранителен профил (те съдържат антиоксиданти, минерали и аминокиселини) може да окаже влияние и на енергийните ви нива, и на цялостното благосъстояние.

Значителното количество антиоксидантни може да помогне за неутрализиране на свободните радикали и за редуциране на оксидативния стрес в организма. Освен това трюфелите са добър източник на пребиотични фибри, които поддържат полезните бактерии в храносмилателната система. Това може да подобри храносмилането и да подпомогне баланса на червената микрофлора.

Факт 7: Трюфелите са много, много скъпи…

Като рядка стока, която изисква много усилия за отглеждане, откриване и събиране, трюфелите могат да са доста скъпи. В зависимост от вида и качеството, някои трюфелите, като белите трюфели от италианския регион Пиемонт, достигат цена хиляди долари за килограм. Друг пример е рекордната цена на бял трюфел – за 184 000 евро, който е продаден на търг в Алба, Италия.

В заключение, това бяха седем интересни факта за трюфелите, с които може да впечатлите гостите си, докато се наслаждавате заедно на ястия с тези ценни гъби.

Те са не просто деликатес, а истинско кулинарно гурме чудо. С уникален вкус, ограничено предлагане и невероятна история, те са много желани по цял свят.

Освен че придават изтънченост на всяко ястие, те предлагат и редица ползи за здравето. Независимо дали ги цените заради вкуса, аромата или хранителните им качества, трюфелите със сигурност ще останат сред най-престижните природни дарове. А един интересен бонус факт от нас е, че можете да поръчате качествени продукти с трюфели бързо и лесно от Tartufi.bg.

Изненадайте близки и приятели с предложения от богатата ни гама. Продуктите ни са с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия. С възможност за онлайн поръчка и безплатна доставка над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята.