За трюфелите
Ние непрекъснато правим иновации, като същевременно поддържаме връзката с нашата благоприятна незамърсена територия.
Намираме се в стратегическа точка, която позволява развитието на най-ценните видове трюфели.
Бял трюфел
TUBER MAGNATUM PICO
Това е трюфелът par excellence, най-ценният и известен в цял свят със своите характеристики: интензивния аромат, който излъчва, и изключително деликатния вкус. Охро-жълт цвят, гладка “кадифена” кора и вътрешност с цвят на лешник с тънки бели жилки.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от края на септември до 31 декември.
УПОТРЕБА: за предпочитане пресен, нарязан директно върху ястията, за да се насладите на целия вкус на този скъпоценен трюфел по възможно най-естествения начин.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъб, топола, върба, липа, леска, габър, пухест дъб, хвойна и трън.
Черен зимен трюфел
TUBER MELANOSPORUM VITT
Най-ценният сред черните трюфели, известен също като черен трюфел Norcia или френски трюфел Périgord. Ароматът и сладкият му вкус го отличават от другите черни трюфели. Има груба външна повърхност (Scorza) с непрозрачен черен цвят и вътрешност с бели жилки.
РАЗМЕР: варира от големината на орех до голям портокал.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 декември до 15 март.
УПОТРЕБА: за предпочитане пресен и настърган директно върху ястияте. Изящна декорация, която придава специален вкус. Перфектна комбинация с прясна паста или месо.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: пуешки дъб, пух, черен дъб, лешник, липа, скална роза и черен габър.
Трюфел Бианчето
TUBER BORCHII OR PICO ALBIDUM
Този пролетен трюфел се счита за “малкия братовчед” на белия трюфел поради сходството им във външния вид, но те са изключително различни и ясно разпознаваеми. Има гладка, охра/оранжева кора, аромат на чесън и тъмнокафява/червена вътрешност с груби бели жилки.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 15 януари до 15 април.
УПОТРЕБА: може да се яде както суров, така и сготвен. Тъй като е надарен със силен вкус, той е отличен при приготвянето на сосове, дресинги и подправки или при приготвянето на печени меса.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, тополи, буки, липи, лешници, върби, борове, габър, кедри, хвойна и ела.
Черен летен трюфел
TUBER AESTIVUM VITT
Това е най-често използваният трюфел в италианската кулинарна традиция. Черната му повърхност има много брадавици и плътна кора, от която произлиза и името „Scorzone Estivo“. Има деликатен аромат и вкус, слънчев като сезона, в който расте.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 юни до 31 август.
УПОТРЕБА: подходящ за всякакви ястия. За предпочитане е нарязан, ако се използва суров, и настърган, ако е сготвен. Широко използван при приготвянето на желета, пълнени тестени изделия, месни рулца, сосове и подправки. Отличен дори и просто на тънки резени върху филийка пресен хляб с екстра върджин зехтин и щипка сол.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, габъри, лешници, борове.
Почистване и съхранение
Трюфелът може да се съхранява в хладилник, в стъклен буркан или увит в абсорбираща хартия (която трябва да се сменя всеки ден). Максималното време за съхранение на бели, фини черни и бианчето трюфели е около 5/7 дни, докато при летният трюфел може да достигне 10/15 дни.
Препоръчително е да почиствате трюфела само когато решите да го използвате, за да не промените ароматите и състоянието му на свежест и компактност. За почистване на трюфела се препоръчва да използвате четка с мек косъм и малко вода. С леко разтриване трябва да се отстранят всички земни остатъци и в случай, че трюфелът има видимо гниене, е препоръчително да го отстраните с нож.
Умбрия
Зеленото сърце на Италия
Умбрия е зеленото сърце на Италия: нейната територия е пълна с паркове, защитени територии и зони с натуралистичен интерес, подходящи за откривателски и приключенски обиколки.
Благодарение на залесената си и хълмиста повърхност, тя е запазила ценни трюфели от много разновидности от векове. Флора, фауна, водни пътища, езера и геоложки слоеве, всички елементи, които представляват същността на този уникален регион в света.