За трюфелите

Ние непрекъснато правим иновации, като същевременно поддържаме връзката с нашата благоприятна незамърсена територия.

Намираме се в стратегическа точка, която позволява развитието на най-ценните видове трюфели.

Бял трюфел - Tartufi.bg

Бял трюфел

TUBER MAGNATUM PICO

Това е трюфелът par excellence, най-ценният и известен в цял свят със своите характеристики: интензивния аромат, който излъчва, и изключително деликатния вкус. Охро-жълт цвят, гладка „кадифена“ кора и вътрешност с цвят на лешник с тънки бели жилки.

ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от края на септември до 31 декември.

УПОТРЕБА: за предпочитане пресен, нарязан директно върху ястията, за да се насладите на целия вкус на този скъпоценен трюфел по възможно най-естествения начин.

СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъб, топола, върба, липа, леска, габър, пухест дъб, хвойна и трън.

Черен зимен трюфел - Tartufi.bg

Черен зимен трюфел

TUBER MELANOSPORUM VITT

Най-ценният сред черните трюфели, известен също като черен трюфел Norcia или френски трюфел Périgord. Ароматът и сладкият му вкус го отличават от другите черни трюфели. Има груба външна повърхност (Scorza) с непрозрачен черен цвят и вътрешност с бели жилки.

РАЗМЕР: варира от големината на орех до голям портокал.

ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 декември до 15 март.

УПОТРЕБА: за предпочитане пресен и настърган директно върху ястияте. Изящна декорация, която придава специален вкус. Перфектна комбинация с прясна паста или месо.

СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: пуешки дъб, пух, черен дъб, лешник, липа, скална роза и черен габър.

Трюфел Бианчето - Tartufi.bg

Трюфел Бианчето

TUBER BORCHII OR PICO ALBIDUM

Този пролетен трюфел се счита за „малкия братовчед“ на белия трюфел поради сходството им във външния вид, но те са изключително различни и ясно разпознаваеми. Има гладка, охра/оранжева кора, аромат на чесън и тъмнокафява/червена вътрешност с груби бели жилки.

ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 15 януари до 15 април.

УПОТРЕБА: може да се яде както суров, така и сготвен. Тъй като е надарен със силен вкус, той е отличен при приготвянето на сосове, дресинги и подправки или при приготвянето на печени меса.

СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, тополи, буки, липи, лешници, върби, борове, габър, кедри, хвойна и ела.

Черен летен трюфел - Tartufi.bg

Черен летен трюфел

TUBER AESTIVUM VITT

Това е най-често използваният трюфел в италианската кулинарна традиция. Черната му повърхност има много брадавици и плътна кора, от която произлиза и името „Scorzone Estivo“. Има деликатен аромат и вкус, слънчев като сезона, в който расте.

ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 юни до 31 август.

УПОТРЕБА: подходящ за всякакви ястия. За предпочитане е нарязан, ако се използва суров, и настърган, ако е сготвен. Широко използван при приготвянето на желета, пълнени тестени изделия, месни рулца, сосове и подправки. Отличен дори и просто на тънки резени върху филийка пресен хляб с екстра върджин зехтин и щипка сол.

СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, габъри, лешници, борове.

Почистване и съхранение

Почистване и съхраненние на трюфели - Tartufi.bg

Трюфелът може да се съхранява в хладилник, в стъклен буркан или увит в абсорбираща хартия (която трябва да се сменя всеки ден). Максималното време за съхранение на бели, фини черни и бианчето трюфели е около 5/7 дни, докато при летният трюфел може да достигне 10/15 дни.

Препоръчително е да почиствате трюфела само когато решите да го използвате, за да не промените ароматите и състоянието му на свежест и компактност. За почистване на трюфела се препоръчва да използвате четка с мек косъм и малко вода. С леко разтриване трябва да се отстранят всички земни остатъци и в случай, че трюфелът има видимо гниене, е препоръчително да го отстраните с нож.

Умбрия

Зеленото сърце на Италия

Умбрия е зеленото сърце на Италия: нейната територия е пълна с паркове, защитени територии и зони с натуралистичен интерес, подходящи за откривателски и приключенски обиколки.

Благодарение на залесената си и хълмиста повърхност, тя е запазила ценни трюфели от много разновидности от векове. Флора, фауна, водни пътища, езера и геоложки слоеве, всички елементи, които представляват същността на този уникален регион в света.