Published On: 23.03.202441 words0,3 min read

Една от най-ценните съставки в света на висшата кулинария е трюфелът и по-точно белият трюфел. Неговият характерен аромат и богат вкус могат да превърнат ризото, паста или дори бъркани яйца в невероятно гурме ястие, което да погали сетивата и да достави вкусова наслада.

В тази статия ще видим къде може да се открие белият трюфел, защо е толкова ценен и как може да му се насладите в комфорта на вашия дом.

Бял трюфел (Tuber Magnatum)

Белият трюфел, научно известен като Tuber magnatum, е един от най-ценените кулинарни деликатеси в световен мащаб. Характеризира се с неправилна форма, гладка и на вид кадифена обвивка и бледо златист цвят. Вътрешността му, която е с цвят на лешник, е пресечена от множество фини бели жилки.

Белият трюфел може да бъде открит от началото на септември до декември, много рядко дори и първите дни от януари. В най-студените зимни месеци (ноември и декември) неговият силен и привлекателен аромат вече се насища и става неустоим. Затова и те се считат за най-доброто време за откриването му. В събирането на бели трюфели често се използват специално обучени кучета, които могат да усетят миризмата им под почвата.

Местообитания на бели трюфели

Белите трюфели процъфтяват основно в определени региони на Европа, включително Италия, Франция, Словения, Унгария, Хърватия и България. Но един регион в Италия се счита за най-добър.

Tuber Magnatum е открит за първи път в Западни Алпи и по-точно регион Пиемонт, Италия, който и до днес се смята за едно от най-добрите места за растеж на бял трюфел. Това е причината този вид трюфел понякога да се нарича Truffa d’Alba, Piedmont White Truffle или трюфел от Пиемонт.

Тези неуловими гурме деликатеси предпочитат сенчести региони с по-висока влажност, поради което често са в близост до реки или други водоизточници. Виреят в широколистни гори с дървета като дъб, леска, топола и бук.

Белите трюфели обикновено растат под земята, образувайки симбиотична връзка с някои корени на дървета, най-често – дъб, леска, топола, върба, хвойна, бук. Тази връзка между трюфела и корените на неговото дърво-гостоприемник играе решаваща роля за неговия успешен растеж и развитие. Поради това и трюфелите се култивират толкова трудно във ферми въпреки дългогодишни опити със заразени с трюфелни спори фиданки. Диви региони в Европа остават най-доброто място за откриване на този горски деликатес.

Бял трюфел и в каква почва се открива

Предпочитаните почвени условия за белия трюфел включват добре дренирани, алкални (варовити) почви с подходящо съдържание на влага. Често расте в сенчести региони с богати на варовик почви, което допринася за уникалния му вкусов профил.

Бял трюфел в България

България е една от малкото страни, в които може да се открие бял трюфел. Тук той намира подходящи местообитания в гори със съвместими почвени и климатични условия, особено в райони с дъбови и лешникови дървета.

Родопите и Странджа планина предлагат перспективни условия за растеж на бял трюфел. Засиленото търсене и култивиране в последните години на тези ценни деликатеси допринася за нарастващата репутация на страната като дестинация за бял трюфел.

Защо белият трюфел се счита за най-ценен от всички видове трюфели

Вкусът и ароматът на всеки трюфел се различават. Те са определени в голяма степен от почвата, вида на дървото и климата, в който е израснал дадения вид.

Несравнимият аромат, вкус и изключително трудната откриваемост на белия трюфел оправдават статута му на диамант сред тези гъби и най-желания сорт трюфел. Неговият деликатен, но силен аромат, напомнящ на чесън и земни нюанси, издига ястията, в които е добавен, до необикновени висоти.

Това е причината той да е на почит в целия свят и да е честа добавка в ястия от френската, испанската и италианската кухня.

Бял трюфел: цена

Ограничената наличност, откриване само в определени региони и трудоемкият процес на намиране допринасят за високата пазарна стойност на белия трюфел, което го прави символ на лукс и изтънченост в кулинарния свят. Цените на този рядък и скъп деликатес зависят много от качеството, региона на растеж и количествата за годината, но обикновено са изключително високи (често между 3000 и 20 000 лева за килограм). Разбира се, има и рекордни продажби на бял трюфел продаден на търг като например тази на екземпляр от килограм и половина, продаден на цена от 184 000 евро на търг в Алба, Италия.

Бял трюфел: не само изключително труден за намиране, но и за съхранение

Белият трюфел, както и останалите трюфели, има много кратък срок за съхранение в пресен вид – само няколко дни. Те трябва да са в хладилник, увити в кухненска хартия и в плътно затворен съд без досег до въздух.

Трюфелите са много крехък продукт с кратък срок на годност, който бързо може да се развали и мухляса. Поради тази причина, трюфелът се консумира възможно най-скоро след неговото обработване и почистване.

За да получите максимално добър вкус трябва да избягвате термична обработка или замразяване (то няма да помогне да съхраните белия трюфел за по-дълъг период). Препоръчително е да се настърже на ситно или на няколко големи кръгчета над ястието, което искате да обогатите с него точно преди консумация. Това може да е риба, паста, ризото, пиле или дори сос. А може да го добавите и към зехтин или масло.

Продукти с бял трюфел от Tartufi.bg от сърцето на Италия

Ако искате да изпитате кулинарната магия на трюфелите, Tartufi.bg предлага пресни трюфели на италианския бранд Jimmy Tartufi с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия, до вашата трапеза.

С бърза онлайн поръчка и безплатна доставка за поръчки над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята. В нашата секция с рецепти може да откриете идеи и вдъхновение как да се насладите на вкусовите нюанси на трюфелите. Можете да ги реализирате успешно с качествените продукти от нашата гама.

Отдайте се на декадентските вкусове на Tuber Magnatum pico с нашата изискана гама от продукти. Подобрете вашите кулинарни творения с нашия първокласен зехтин, паста, крем или сос. Ако не можете да вземете решение кое да изпробвате, изберете някои от нашите сетове, включващ най-популярните ни продукти. Всеки продукт улавя същността на белия трюфел, предлагайки луксозно изживяване за хранене несравнимо по богатство и вкус. Подарете на себе си или на любим човек продукти от нашата прецизно подбрана селекция от деликатеси с бял трюфел и се насладете на неговите уникални вкус и аромат.

В заключение, белият трюфел е доказателство за чудесата на природата, който завладява небцето и вдъхновява кулинарно творчество по целия свят. Със своята неуловима природа и несравним вкус, той продължава да очарова ентусиастите и ценителите на качествената храна, затвърждавайки статута си на цар на трюфелите.