Published On: 26.06.202449 words0,3 min read

Популярни заради своя неустоим аромат и богат вкус, трюфелите са търсен деликатес в света на кулинарията. Най-известните и скъпи видове са черен трюфел (Tuber melanosporum) и бял трюфел (Tuber magnatum).

Независимо за кой вид трюфел става дума обаче – бял, черен или например бохемски, този деликатес е много капризен. Той се открива трудно и расте в симбиоза единствено с конкретни видове дървета.

В статията ще разгледаме кои дръвчета са подходящи за формиране на връзка и успешно узряване на вкусните трюфели.

Трюфел – защо е толкова труден за отглеждане

Трюфелите принадлежат към рода Tuber и обикновено се срещат в региони с умерен климат.

Те растат на няколко сантиметра под повърхността, а тяхното откриване става с помощта на обучени за това кучета, които могат да надушат силния им аромат. Възможно е намиране и на трюфели без помощта на кучета, а повече по темата може да прочетете в нашата статия тук.

Дори и при идеални условия обаче, тези горски деликатеси растат бавно. Процесът може да отнеме над пет години, за да се получат годни за събиране трюфели. А след това сезонът за тяхната реколта е изключително кратък.

Трюфелите са много трудни за намиране, а популярността им в последните години доведе до прилагане на агресивни методи за откриването им, включващи използване на мотики и други неподходящи уреди. В резултат голяма част от находищата с диви трюфели в страни като Италия и Франция, известни с едни от най-висококласните трюфели, са унищожени, което допълнително ограничава наличността на гъбата на пазара.

Дръвчета, заразени с трюфели – кои видове са подходящи

Жизнения цикъл и растежа на трюфела зависят силно от симбиотичната връзка с корените на определени дървета – процес, известен като микоризна симбиоза. В тази връзка дървото осигурява на гъбата въглехидрати, произведени чрез фотосинтеза, докато трюфелът доставя на дървото основни минерали и вода, абсорбирани от почвата.

Не всички дървета обаче могат да осигурят подходящи за трюфелите условия. Малко са видовете, с които тези гъби могат да формират подходяща връзка, за да узреят успешно.

Това е силно зависимо от кореновата система на дървото, почвата, която то предпочита и от способността му да издържа на периоди с повече студ, валежи или обратното – по-голяма сухота.

Поради това изборът на фиданки за отглеждане на трюфели трябва да включва и обмислянето на:

  • климатът на местността;
  • надморската височина;
  • изложението на терена;
  • естеството на почвата;
  • вида трюфели, които искате да отглеждате.

Не всички дървесни видове са склонни да „съжителстват“ с Tuber magnatum, Tuber aestivum, Tuber melanosporum и другите разновидности на трюфелите. Най-често този деликатес вирее успешно с дъб, лешник, липа, бор, габър и леска.

В следващите редове ще разгледаме някои от най-подходящите видове, ако искате да се радвате на успешно заразени с трюфели дървета, които да дадат реколта.

Дъбови дървета (Quercus)

Обикновеният дъб, известен и като летен дъб, е от семейство Букови. Той достига 25-35 м височина, а неговата продължителност на живот може да надхвърли 1000 години.

Често срещани видове като Quercus robur (летен дъб), Quercus petraea (горун или зимен дъб) и Quercus ilex (черник или каменен дъб) са особено благоприятни за растеж на трюфели.

Дъбовете обикновено се свързват с черни трюфели (Tuber melanosporum), които виреят във варовитите почви, типични за дъбовите гори. Дъбовете осигуряват стабилна и богата на хранителни вещества среда, което ги прави един от най-популярните избори за производителите на трюфели.

Лешникови дървета

Лешниковите дървета са друг отличен гостоприемник за черни трюфели и често се засаждат заедно с дъбове, за да разнообразят овощните градини с трюфели. Интересно за лешника е, че може да се отглежда и като храст, и като дърво.

Какви ползи за растежа осигурява? Сравнително плитката коренова система на лешниковите дървета улеснява спорите на трюфелите да установят връзка с корените.

Букови дървета (Fagus sylvatica)

Тези големи дървета, които могат да се срещнат в по-голямата част от Европа, са едни от най-ценните в стопанско отношение дървесни видове. Те имат много добра съвместимост с трюфели.

Буковите дървета обикновено се срещат в същите региони като дъбовите и лешниковите дървета, произвеждащи трюфели. Известно е, че са подходящи както за черни, така и за бели трюфели. Буковите дървета предпочитат леко кисели до неутрални почви, които също могат да благоприятстват растежа на трюфели.

Борови дървета

Боровите дървета (Pinus) са вечнозелени дървета, част от семейство Борови (Pinaceae), които имат важно стопанско и лесовъдско значение. Те са не само източници на дървесина и други суровини, но и са подходящи за отглеждане на трюфели.

Някои видове борове, особено Pinus pinea (Каменен бор) и Pinus halepensis (Алепски бор), са били използвани за отглеждане на трюфели.

Боровите дървета имат много добра адаптивност. Те могат да се адаптират към различни видове почви и условия, което ги прави универсални гостоприемници за трюфели, особено в региони с по-малко благоприятни условия за дъбове и лешници.

Тополови дървета (Populus)

Тези дървета са бързорастящи и влаголюбиви, както и особено подходящи за черни трюфели. Тополовите дървета, особено в контролирани насаждения, често са успешно заразявани със спори на черен трюфел.

Тополите растат бързо, осигурявайки възможност за забързване на отглеждането на скъпата гъба в сравнение с по-бавно растящите дъбови дървета например.

Успешно отглеждане на дръвчета, заразени с трюфели

Успешното отглеждане на трюфели изисква повече от просто засаждане на правилните видове дървета. Ключовите фактори включват:

Подготовка на почвата: Почвата трябва да е добре дренирана, варовита и богата на органични вещества. Тя трябва да има и определено pH – 7,5 до 8,3 се приема за подходящо за оптимален растеж на трюфели, но това зависи разбира се и от отглеждания вид.

Климат: Трюфелите изискват умерен климат с ясно изразени сезонни вариации. Меката зима и топлото лято са идеални.

Разстояние между дърветата: Правилното разстояние между дърветата е от решаващо значение за осигуряване на адекватна слънчева светлина и циркулация на въздуха, което помага за предотвратяване на болести и насърчава здравия растеж на дървета и трюфели.

Поддръжка: Редовната поддръжка, включително подрязване и борба с вредителите, е от съществено значение за поддържане на здравето на дърветата и насърчаване на производството на трюфели.

В заключение, трюфелите са скъпи и ценни кулинарни деликатеси, които ценителите на гурме кухнята обичат да добавят към различни ястия. Тези гъби подобряват вкуса, поради което са много търсени, а цените им често са доста високи. Това ги прави доходоносна култура за фермерите, които успеят да ги култивират успешно. За да го направят обаче трябва да са запознати с всички особености на тази гъба – от любимите ѝ дървета до почвите и влажността, които предпочита.

Искате да научите повече за трюфелите? Разгледайте нашия блог, където може да научите повече за белия трюфел, наричан и „диамант в кухнята“, както и за черните зимни и летни трюфели.

В нашата секция с рецепти може да откриете идеи и вдъхновение как да се насладите на вкусовите нюанси на трюфелите. Можете да ги реализирате успешно с качествените продукти от нашата гама.

Ако искате да изпитате кулинарната магия на трюфелите без да напускате своя дом, Tartufi.bg предлага пресни трюфели на италианския бранд Jimmy Tartufi с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия, за вашата трапеза. С лесна онлайн поръчка и безплатна доставка за поръчки над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята.