Published On: 30.05.202418 words0,2 min read

Трюфелите са изискана гурме съставка, която се използва за обогатяване на вкуса и аромата на различни ястия и превръщането им в неустоимо вкусен шедьовър. Едни от най-скъпите са белите и черните видове. Тяхното намиране обаче не е много лесна задача.

В статията ще разгледаме как става откриването на тези ценни кулинарни деликатеси и наистина ли можете да ги намерите без помощта на специално обучени кучета за трюфели.

Кучета за трюфели

Трюфелите са гъби, които живеят под земята в симбиоза с определени дървесни видове като дъб, леска, бук и бор. Те изискват определени климатични и почвени условия, за да се развиват и да узреят до момента, в които са готови за събиране. То може да стане само в конкретен период от годината, който може леко да варира. Например за търсене на бели трюфели е подходящ периодът от началото на септември до декември, а за черни – от ноември до февруари.

В миналото трюфелите са се откривали основно с помощта на женски прасета, които благодарение на изключително острото си обоняние намирали неуловимите, дълбоко скрити в земята гъби. Но този начин се оказал много ненадежден, защото лакомите прасета често поглъщали откритите от тях трюфели, а в процеса разравяли и нарушавали кореновите структури, в които живеят.

Така традиционният лов на трюфели преминал към използване на специално обучени кучета. Те, както и прасетата, разчитат на острото си обоняние, но за разлика от тях не повреждат почвата и корените и не изяждат гъбите.

Породи кучета за трюфели

Определени породи кучета са особено умели в лова на този деликатес. Най-добрите кучета за трюфели обикновено имат отлични обонятелни сетива и естествена склонност към търсене на храна.

Популярните породи кучета за трюфели са:

  • Лагото Романьоло (Lagotto Romagnolo): Често смятана за типичното куче за трюфели, тази порода е много податлива на обучение и има остро обоняние.
  • Английски спрингер шпаньол (Springer Spaniel): Известни със своя ентусиазъм и енергия, спрингер шпаньолите също са отлични в намирането на трюфели. Всъщност тази порода е сред най-честия избор на ловците на трюфели.
  • Бигъл: Със силното си обоняние, бигълите много умело надушват трюфели, въпреки малкия си размер.
  • Белгийски малиноа: Известни със своята интелигентност и гъвкавост, белгийските малиноа могат да бъдат обучени за различни задачи, включително намиране на трюфели.

Други популярни породи кучета са пуделите, дратхаар, кокер шпаньол. Макар изброените породи да са по-чест избор при търсене на трюфели, всяко куче, независимо от породата, би могло да е добър търсач. Важно е то да има много добро обоняние, както и да е податливо на обучение и да проявява издръжливост, фокусираност и интерес към задачата.

Обучението на кучето за трюфели най-често включва стъпки като запознаването му с аромата на трюфелите с истински трюфели. При липса на такива, може да се използва и масло с аромат на трюфел, с което например да се намаже любимата топка на животното.

След това е необходимо трюфелите (или топката) да се скрият и кучето да се насърчава да ги намира, като постепенно трябва да се увеличава трудността на задачата. Т.е. първо кучето може да търси в малък район, например двора на дома, а след това вече може да се премине и към търсене в реалния регион на трюфелите.

Важно е да не се пропуска използването на лакомства и похвали, които да възнаградят кучето, когато успешно е изпълнило задачата. Като цяло, обучаването на куче за трюфели не е лесен процес и може да отнеме време, дори години. Затова нека видим дали вкусните деликатеси могат да се открият без помощта на обучени кучета за трюфели.

Търсене на трюфели без обучени кучета за трюфели

Разгледахме представителите от кои породи са най-добрите кучета за трюфели, както и какви са основните стъпки за тяхното обучение. Но възможно ли е откриване на трюфел без куче? Макар и изключително трудно това е възможно.

Първа стъпка е съобразяване на специфичната среда, в която вирее трюфелът. Това ще помогне да знаете къде да търсите.

Симбиотични дървета: Трюфелите растат в симбиоза с определени дървета като дъб, липа, габър, леска, бук и бор. Поради това търсенето трябва да се фокусира около основата на тези дървета.

Почвени условия: Трюфелите предпочитат добре дренирани, алкални почви, богати на калций. Наличието на определена растителност, като диви цветя и специфични треви, може да показва подходящи почвени условия.

След това е необходимо да имате специална лопатка за трюфели – инструмент, предназначен за внимателно копаене в почвата, с който няма да нараните нито трюфелите, нито корените на дървото, в което те живеят.

Внимателно вкарайте лопатката за трюфели в земята близо до корените на симбиотичните дървета, усещайки характерната твърдост на трюфелите.

Изкопайте внимателно! След като откриете трюфел, използвайте лопатката, за да разрохкате внимателно почвата около него. Така ще може да извадите трюфела, без да причинявате щети.

Процесът е изключително труден не само заради намиране на мястото, но и заради опасност от повреждане на корените, изтръгването им или това на трюфели, които не са узрели. Затова и не се препоръчва използването на едри уреди за търсене на трюфели като мотики, големи лопати или дори рало, защото така се унищожават трюфелните находища. Целта е запазване на местообитанието на ценните гъби, за да може да има и бъдещи реколти.

Има хиляди различни видове трюфели. Ще разберете, че сте намерили трюфел, когато усетите бучка под земята, наподобяваща на картоф или шоколадов трюфел. Но е важно да не консумирате намерените от вас трюфели или гъби, докато не сте абсолютно уверени, че те са ядлив вид, който е безопасен за консумация.

Признаци, подсказващи наличието на трюфел

Някои признаци в природата могат да показват наличието на трюфели.

Почвени могили: Малки могили от пръст или нарушена почва в близост до корените на дърветата могат да подскажат активност на трюфели.

Дейност на диви животни: Катерици, диви свине и други животни също търсят трюфели. Области със следи от копаене може да си струва да бъдат проучени.

Ароматна почва: В някои случаи може дори да усетите слаб, землист аромат, излъчващ се от почвата, особено след валеж. Затова е препоръчително търсенето да става от 10 до 14 дни след обилни дъждове във влажни и топли гористи местности.

Сезон: Трюфелите имат определени сезони, когато са най-изобилни. В Европа, например, черният трюфел от Перигор обикновено се събира от декември до март, докато сезонът на белия трюфел от Алба продължава от октомври до декември. Проучете видовете във вашия район и планирайте съответно пътуванията си за търсенето им.

В заключение, макар кучетата за трюфели да остават класически и най-добър начин за лов на тези деликатеси, е напълно възможно да намерите ценните гъби сами с правилните знания и инструменти.

Доброто познаване на естествените местообитания на трюфелите, използването на лопатка и обръщането на внимание на природните показатели може значително да увеличи шансовете ви за успех. Независимо дали решите да излезете с куче или да отидете сами, тръпката от откриването на трюфели в дивата природа е възнаграждаващо изживяване за всеки ценител на гурме деликатеса.

Искате да научите повече за видовете трюфели? Разгледайте нашия блог, където може да научите повече за белия трюфел, наричан и „диамант в кухнята“, както и за черен зимен и летен трюфел.

В нашата секция с рецепти може да откриете идеи и вдъхновение как да се насладите на вкусовите нюанси на трюфелите. Можете да ги реализирате успешно с качествените продукти от нашата гама.

Ако искате да изпитате кулинарната магия на трюфелите без да напускате своя дом, Tartufi.bg предлага пресни трюфели на италианския бранд Jimmy Tartufi с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия, за вашата трапеза. С лесна онлайн поръчка и безплатна доставка за поръчки над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята.