Published On: 03.12.202416 words0,1 min read

Трюфелите са вкусна съставка, известна в гурме кухнята. Те обаче са много трудни за съхранение. Солта с трюфели е отличен начин да може да се насладите на тези сезонни гъби през цялата година.

В тази статия ще ви разкажем как се прави солта с трюфели, за какво да я използвате и как да я комбинирате с билки и съставки за максимално въздействие върху вкуса.

Трюфели

Трюфелите са ценни подземни гъби, които растат в симбиоза с корените на определен вид дървета като например дъб или лешник. Среща се голямо разнообразие от видове, като всеки има свои особености във вкусовите и ароматни нотки, които го правят подходящ за различни ястия. Най-известни в гурме кулинарията са белият и черен трюфел.

За да се отгледат успешно трюфели, се изискват определени почвени и климатични условия, а след това сезонът за откриването им е изключително кратък. Например летният трюфел може да бъде намерен само от края на май до началото на септември. Самото намиране на тези ценни деликатеси също има своите особености, които разгледахме подробно в нашата статия тук.

Затова приготвянето на сол или зехтин с трюфел е предпочитаният начин да можете да се докоснете до вкуса на тази уникална съставка, без значение кой период от годината е. Това е така, защото солта и олиото помагат да се запази максимално близкия оригинален вкус на пресен трюфел в продължение на седмици и дори месеци.

В следващите редове ще видим как можете да приготвите сол с трюфели и в какви рецепти може да я включите.

Сол с трюфел

Солта с трюфели е гурме подправка, която съчетава земното, умами богатство на трюфелите с по-тръпчивия вкус на солта. Тази луксозна подправка може да подобри всяко ястие или дори коктейл и да го превърне в необикновено кулинарно изживяване. Как обаче да я приготвите? Има два начина, като и двата са лесни за изпълнение и не изискват висши кулинарни умения или дълга подготовка.

Първият е чрез комбиниране на висококачествена морска сол с парченца трюфел. Те придават на солта характерния си аромат и вкус.

Винаги избирайте възможно най-добро качество сол, което може да откриете, за да не похабите трюфела, а да се насладите изцяло на качествата му. Келтска или хималайска сол са добри варианти. Препоръчваме да изберете фина или не много едро смляна сол, за да може да получите смес с консистентна текстура.

Най-простичкият начин да приготвите сол с трюфели у дома е следният:

Съставки

  • 1 чаша морска сол (около 100 гр.) или келтска сол например;
  • 1 супена лъжица (около 10-15 гр.) ситно настърган пресен трюфел (в краен случай може да използвате сушен трюфел на прах).

Инструкции

Смесете солта и трюфела в чиста, суха купа. Разбъркайте старателно, като се уверите, че трюфелът е равномерно разпределен.

Разстелете сместа на подходяща подложка и поставете в дехидратор на 38 градуса по Целзий за около 6-8 часа. Ако нямате дехидратор, може да поставите във фурна на хартия за печене, като е важно температурата да е много ниска, до 50 градуса по Целзий. Всичко над 40-50°C ще сготви трюфела и ще намали вкусовите му качества.

Дехидратацията е стар и изпитан метод за успешно консервиране на храна по-дълго, а с модерните съвременни уреди, тя е изключително лесна за прилагане. Може да пропуснете стъпката с дехидратор/фурната, но тя ще помогне да се отнеме част от влагата и съответно сместа да се запази по-дълго.

Прехвърлете сместа в херметически затворен съд и я съхранявайте на хладно и тъмно място поне 24 часа преди употреба, за да оставите вкусовете да се смесят.

Вторият начин е да сложите едно парче трюфел в бурканче със сол и да оставите отново за ден – два преди употреба.

Домашната сол с трюфели може да издържи до шест месеца, ако се съхранява правилно, но ароматът ще бъде най-силен през първите няколко седмици. Важно е да я съхранявате на тъмно и сухо място в кухнята, далеч от слънчева светлина или топлина от уредите.

Към какво може да добавите сол с трюфели?

Солта с трюфел е универсална подправка, която може да преобрази както прости, така и сложни ястия.

Може да я добавите към ежедневни закуски като тост с авокадо например. Поръсете го със солта и малко висококачествен зехтин. Тя е подходяща и за прясно приготвени пържени картофки и пуканки. Ще им придаде гурме луксозен вкус и ще превърне семплите хрупкави храни в неустоима гарнитура, с която да изненадате гости или да се насладите на любимия си сериал. Печени пръчици от моркови и картофи батат също могат да се съчетаят с вкусната сол с трюфели и да станат любима гарнитура.

Солта с трюфели се съчетава прекрасно с кремообразни ястия като паста и ризото. Тя ще е идеална към ризото с гъби, спагети „Карбонара“ или фетучини “Алфредо”.

Трюфелите се съчетават перфектно с бъркани яйца, омлети и пържени яйца. Може да добавите трюфеловата сол към всяко от тези вкусни предложения, за да придадете по-интензивен и интересен вкус на иначе семплите варианти с яйца.

Използвайте сол с трюфели, за да подправите и меса: пържола, пиле на скара или печена риба. Ако предпочитате протеини на растителна основа, тофу на скара или гъби са добър вариант, който си пасва отлично с тази гурме сол.

Ароматът на трюфел се съчетава добре с много съставки за създаване на балансирани и вкусни ястия. Сред добрите комбинации са:

Сирене: Бри, пармезан и грюер са отлични със сол с трюфели.

Зеленчуци: Аспержи, брюкселско зеле и печен карфиол могат да се подправят със сол от трюфели.

Крем супи: Добавете го към супа от гъби, картофи, праз или крем супа с целина за допълнителна дълбочина.

Какви билки се съчетават добре с трюфелова сол?

sea salt scented herb rosemary on dark blue backgr 2023 11 27 05 33 33 utc

Уникалният аромат на трюфела се съчетава добре с определени растения, които допълват неговите землисти богати вкусове, без обаче да доминират над неговия вкус. Подходящи са:

Магданоз: Балансира силния вкус на трюфел.

Розмарин: Добавя ароматна, борова нотка, която се съчетава прекрасно с печено месо или картофи.

Мащерка: Нейната фина земност подобрява ястия с трюфели като ризото и печени зеленчуци.

Див лук: Предлага мека свежест, която се съчетава добре с трюфел и е особено подходяща за поръска на яйца или кремообразни ястия.

В заключение, солта с трюфели е универсална, лесна за приготвяне подправка, която може да превърне ежедневните ястия в гурме изкушения. Независимо дали е поръсена върху пуканки, разбъркана в кремообразна паста, или съчетана с пресни билки като розмарин и магданоз, трюфелната сол внася нотка елегантност във вашите рецепти.

Искате ли да експериментирате с тази луксозна съставка и да откриете как щипка сол с трюфел може да направи ястията ви неустоими? Поръчайте качествени продукти и подправки с трюфели, с които да се вихрите в кухнята и да изненадвате близки и приятели.

Продуктите на италианския бранд Jimmy Tartufi са с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия. С възможност за онлайн поръчка и безплатна доставка над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята.