Published On: 26.02.202445 words0,3 min read

Трюфелът е едно от най-интересните предложения, на което може да попаднете в света на вкусната храна. Това се дължи най-вече на неговия характерен землист вкус и интензивен аромат. Бял или черен, той е изключително популярен и може да го срещнете както в меню на петзвезден ресторант, така и в дома на ценител на вкусовите гурме изживявания.

В тази статия ще разгледаме трюфела – една от най-скъпите и ценени съставки в кулинарния свят, която може да се добави както към паста и ризото, така и към яйца, за да превърне ястието в неустоим шедьовър.

Какво е трюфел?

Трюфелите са гъби, които растат под земята, винаги в корените на определен вид дърво. Това може да е топола, липа, дъб, габър, върба или друго дърво, с което трюфелът образува симбиотична връзка.

Тези трудно откриваеми деликатеси принадлежат към рода Tuber и са високо ценени заради уникалния си вкус и аромат. Но не всеки вид трюфел може да бъде царска добавка към вашето ястие.

Сред съществуващите стотици видове, само няколко са търсени и желани. Те могат да се открият в много малко точки по света – основно в Европа и западната част на Северна Америка, като най-скъпо оценявани са тези от Южна Франция и Италия. Трюфели могат да се открият и в някои региони на Испания, Хърватска и България, но като цяло е рядкост да се намерят в други области в Европа освен изброените.

Нека видим и кои видове трюфели могат да бъдат луксозно допълнение към гурме ястията.

Какви видове трюфели има?

Има различни видове трюфели, като всеки има свои особености по размер, текстура, аромат и вкусови нюанси. Едни са с големина на грахче, а други могат да достигнат размер на портокал. Едни са гладки на допир, а други – изключително порести и с неправилна форма.

Сред най-известните видове в гурме света са белият, черният и бохемският трюфел.

Бял трюфел

Белият трюфел, научно известен като Tuber magnatum, се смята за крем дьо ла крем или най-добрият сред трюфелите. Среща се предимно в италианския регион Пиемонт (поради което понякога може да го откриете и под името Piedmont White Truffle), както и в Тоскана и Емилия-Романя.

Наричан „диамант в кухнята“, белият трюфел е с опияняващ и силен отчетлив мускусно-чеснов аромат и деликатен вкус. Макар да се счита, че времето, по което могат да бъдат открити бели трюфели, е от септември до октомври, точният момент е много труден за определяне. Тази негова рядкост и изискан вкус го правят една от най-скъпите кулинарни съставки в света.

Черен трюфел

Черните трюфели, или Tuber melanosporum, са друг ценен сорт, известен със своя интензивен аромат и землист вкусов профил.

Тези трюфели виреят в по-студен климат и се срещат предимно във Франция и части от Италия и Испания. Техният „сезон“ за откриване е основно през зимните месеци – от декември до март.

Зимен трюфел

Можете да ги срещнете и под наименованието черни зимни трюфели. Черните трюфели често се използват в гурме ястия, за да добавят дълбочина и богатство. Със своя силен вкус и тъмен, бучест вид, тези трюфели достигат своя пик през по-студените месеци, което ги прави сезонен деликатес, силно очакван както от готвачи, така и от кулинарни ентусиасти.

Черен летен трюфел

Черният летен трюфел, или Tuber aestivum, може да срещнете и като бургундски. Неговият “сезон” за намиране е в летните месеци – от юни до август. При него и ароматите, и вкуса са изключително деликатни, поради което е един от най-използваните в италианските кулинарни творения.

Бохемски трюфел

Бохемският трюфел, или Tuber brumale, е по-малко известен сорт, ценен заради своята достъпност и гъвкавост. Въпреки че не са толкова остри като своите бели или черни събратя, бохемските трюфели все пак предлагат уникален земен вкус, който се съчетава добре с различни ястия.

Други видове трюфели, които са високо ценени, са: боров трюфел; чеснов трюфел.

Какви са характерните вкусове и аромати на различните видове трюфели?

Всеки вид трюфел има свой собствен отличителен вкус и ароматен профил.

Белите трюфели са известни със своя интензивен аромат на чесън, както и нотки на мед и земя. Те са ценени заради деликатния си вкус, който подобрява ястията, без да ги превъзмогва.

За разлика от белите трюфели, черните предлагат доста по-силен, земен и мускусен аромат, в който могат да се усетят дори и нотки шоколад. Това е причината черните зимни трюфели, със своя силен вкус, да дават едно богато и комплексно вкусово изживяване. Черните трюфели са идеални за солени ястия, заради техния землист и леко ядков вкус.

Бохемските трюфели, макар и по-меки на вкус, все пак допринасят за фина земна нотка на ястията.

За какво се използват черни и бели трюфели?

Трюфелите имат наистина много приложения в кулинарията – от зехтин с трюфели, сосове, добавки до трюфелова паста. С тях могат да се подчертаят и подобрят голяма гама ястия.

Но рядко ще видите рецепта, която използва цял трюфел. Това се дължи на следните факти за тези вкусни, но рядко срещани гъби.

Тяхната изключително трудна откриваемост

Докато в миналото за търсене на трюфели са се използвали женски прасета или кучета, днес тези ценни гъби се намират основно от опитни търсачи с обучени за целта кучета. Това е свързано основно със склонността на прасето да изяде ценната находка и следователно да причини голяма загуба на собственика си. Опитните търсачи на трюфели имат тайни райони, а знанието за това обикновено се пази яростно и се предава само в семейството.

Сезонност на видовете трюфели

Различните видове трюфели растат в различни региони, всеки със собствени и уникални климат, влажност и почва. Тези особености определят не само кога кой вид ще може да се открие, но и вкусовия профил. Белият трюфел, който се смята за най-трудната и следователно ценна находка изисква много високо ниво на опитност и известен нюх, някой биха казали дори и голяма доза късмет, за да бъде открит в месеците между септември и октомври.

Деликатност на трюфела

От изваждането им от земята до момента и начина на обработка, има много стъпки, при които трябва да се подхожда с опит и внимание, за да се усетят вкусовете на трюфелите. Тъй като те зависят много от региона, почвата и дори климата, където са, трюфелите са изключително деликатни и имат много къс срок за съхранение. Това, и фактът, че са много трудни за отглеждане във ферми за трюфели, ги правят особено ценни и често скъпоструващи гурме деликатеси.

Високата цена на трюфелите

Разбира се, поради всички изброени по-горе факти, съвсем очаквано, цената на трюфелите често е много висока. Това прави логично вместо да се приготвят рецепти с цели трюфели, тяхното използване да е в малки количества като добавка към ястията.

Как се яде трюфел?

Трюфелите се консумират най-добре пресни, настъргани или нарязани на много фини резени, за да освободят пълния си аромат и вкус. Те могат да се добавят към ястия непосредствено преди сервиране или да се използват за направа на ароматни масла и сосове. Сред най-популярните варианти са трюфелово олио, трюфелов зехтин и трюфелови кремове.

При нагряване вкусовите качества могат бързо да бъдат загубени, затова трюфелите рядко се подлагат на термична обработка, а по-скоро се настъргват фино върху горещо ястие или току-що приготвено месо (подходящи са както телешко и свинско, така и по-нестандартни опции като еленско). Пресните трюфели могат да се добавят дори към бъркани яйца.

Какъв вкус има трюфелът и към какви ястия е подходяща добавка

Вкусът на трюфелите варира според конкретния вид, но цялостно може да се опише като землист, орехов и мускусен, дори леко напомнящ на умами. Те се комбинират добре с класически ястия като бъркани яйца, картофки, месо, риба, както и с гурме творения като ризото с трюфели и други тестени изделия с трюфели.

Сред по-интересните и нестандартни рецепти с трюфели в интернет ще попаднете на лазаня с трюфели, супа от черни трюфели, салата с трюфели и пържени картофки с пармезан и трюфели.

В нашата секция с рецепти може да откриете идеи и вдъхновение как да се насладите на вкусовите нюанси на трюфелите. Можете да ги реализирате успешно с качествените продукти от нашата гама.

В заключение, трюфелите са наистина царете на горските деликатеси, ценени заради уникалните си вкусове и аромати. Ако искате да изпитате кулинарната магия на трюфелите, Tartufi предлага пресни трюфели на италианския бранд Jimmy Tartufi с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия, до вашата трапеза. С бърза онлайн поръчка и безплатна доставка за поръчки над 100 лв. никога не е било по-лесно да се насладите на гурме кухнята и вълшебството на трюфела – цар на горските деликатеси.