Published On: 20.08.202439 words0,3 min read

Трюфелите са ядлива гъба, считана за деликатес. Те подчертават по уникален начин всяко ястие и го обогатяват със своя пикантен вкус и опияняващ аромат. Веднъж опитали тази луксозна гурме съставка, много хора не пропускат възможността да повторят и да се насладят отново на вкусовете ѝ, дори и ако се наложи да платят доста солидна цена за това удоволствие.

В статията ще разгледаме защо трюфелът е една от най-скъпите храни, която може да се купи и кои видове достигат най-висока цена на килограм.

Трюфели – цена и фактори, оказващи влияние

Трюфелите са известен деликатес, който е любим на гурме ценителите.

Макар често да се гледа цената на килограм, истината е, че най-често са достатъчни само около 10-15 грама за добавяне към ястие за един или двама, за да се подобри то, да поеме характерните аромат и вкус на трюфела и да задоволи вкусовите рецептори.

Цените на този деликатес обаче се определят на килограм, като това зависи от доста променливи.

Предлагане

Два резена черен трюфел лежат върху дървена дъска за рязане, с цял трюфел и ленена кърпа на заден план, загатвайки за лукса и цената, която струват на килограм.

Първата е предлагането. Ако то е по-високо от търсенето, цената на продукта намалява. При трюфелите обикновено търсенето надвишава значително предлагането, поради което те често са и на много високи цени.

Те са скъпо удоволствие, което предизвиква интерес по целия свят. Този интерес води и до повишеното търсене.

Около 70% от тези гъби в света се култивират, за да задоволят голямото търсене от хранителни предприятия, предлагащи подправки, масла и продукти с трюфели, както и от ресторанти от висок клас до заведения за бургери например. Очаква се световния пазар да нарасне до на 6 милиарда долара в рамките на около 10 години.

Условия на отглеждане

Трюфелите изискват специфичен климат, почва и дори тип дървета, за да растат и узреят успешно.

Тези дълбоко скрити в земята гъби формират симбиоза с кореновата система на дървета като дъб, липа, леска, бук, бор, габър и бреза. Почвите, които предпочитат, трябва да са алкални, добре дренирани, с богато съдържание на калций.

Събиране

Ако всички горни условия са налични, трюфелите са узрели успешно и могат да се събират. Това става само в определени месеци годишно. Например за черния трюфел са подходящи месеците от декември до март, а за белия – октомври, ноември и декември. Късите периоди обаче не са единствения фактор за високата цена.

Самият процес на намиране на находище с трюфели е трудоемък и изискващ търпение, като често се разчита на обучени кучета, за да надушат уникалния им аромат. За да се покрие голяма площ, са необходими достатъчно хора и добре обучени животни, а след това и внимателно изваждане на гъбите от земята, най-често ръчно и със специални лопатки за трюфели.

За съжаление, много хора подхождат неправилно към процеса, привлечени от възможността за печалба от този деликатес, и използват агресивни методи, включващи едри уреди, за да открият трюфели.

Използването на неподходящи методи за намиране и вадене на трюфели води до сериозни щети и дори до унищожаване на местообитанията на тези ценни гъби и шанса за бъдещи реколти.

Дълъг период на отглеждане

Дори всички условия да са идеални, добрата реколта от трюфели все още не е гарантирана. Тяхното отглеждане е дългосрочна инвестиция, изискваща търпение, тъй като може да отнеме 5 – 6 години, за да имате качествени трюфели, които да предложите на пазара. Този период включва засаждане и развиване на дърветата, успешно формиране на симбиотична връзка между техните корени и трюфелите, и узряване на ценните гъби.

Кратък срок за транспорт и консумация

След като трюфелите бъдат внимателно извадени, те трябва да се почистят и оценят. Но, бивайки извън своята среда, те веднага започват да губят влага и съответно ароматите и вкусовете им намаляват с минаването на времето. Тоест, важно е те да се обработят и транспортират бързо и правилно до крайния клиент, за да може той да им се наслади докато са максимално пресни.

Размер

Размерът на трюфела също оказва влияние при определяне на цената, като по-големите трюфели са по-скъпи, заради съотношението между по-малка външна част (наречена „peridio“), която се отстранява, и по-голямото количество вътрешна месеста част (известна като „gleba”), осигуряваща по-голяма кулинарна наслада, защото реално тя се консумира и в нея се „крият“ аромата и вкуса на гъбата.

Както споменахме, няколко грама са достатъчни за ястие за един човек. Но ако гъбата се купува от ресторант, където трябва да се приготвят няколко перфектни ястия с трюфели, то, разбира се, ще се търси по-голямо количество от продукта.

Трюфели – цени по света

Близък план на ръка, държаща трюфел, на фона на различни хранителни артикули и ценови етикети, на които се споменава цена за килограм.

Цените на трюфелите могат да варират драстично в зависимост от вида, размера и качеството.

Най-скъпият трюфел е белият трюфел (Tuber magnatum), който се среща предимно в италианския регион Пиемонт. Белите трюфели могат да достигнат цени между 3000 и 10 000 долара за килограм, като изключителни екземпляри понякога се предлагат на търг за дори по-високи суми.

Такъв е случаят с рекордната продажба на бял трюфел на търг. Ценната гъба, тежаща килограм и половина, е продадена за 184 000 евро на търг в Алба, Италия.

Черните трюфели (Tuber melanosporum), които най-често са от Франция, Испания и Италия, обикновено са по-евтини от белите трюфели, но все пак имат висока цена. Тя може да варира от 1000 до 2500 долара за килограм.

Летният трюфел (Tuber aestivum), макар и доста по-достъпен ценово, може да струва между 300 и 1000 долара за килограм.
Колебанията в цените зависят не само от вида на трюфела, но и от сезона и реколтата за съответната година.

Цена на трюфели в България

България, със своите богати естествени гори и подходящ климат, също е източник на различни видове трюфели. Цените в България като цяло са по-ниски в сравнение със Западна Европа поради местното снабдяване, избягващо необходимостта от транспорт, и по-ниската цена на труда.

Въпреки това, те все още отразяват това, че трюфелите са рядка и изключително желана и търсена стока.

Например летните трюфели в страната могат да струват между 600 и 1500 лв. (300 до 750 евро) за килограм в зависимост от качеството и размера.

Зимните черни трюфели могат да бъдат по-скъпи, като цените варират от 1800 до 4000 лв. (900 до 2000 евро) за килограм. Белите трюфели са най-редките и най-скъпите, като потенциално достигат цени до 10 000 лв. (5000 евро) за килограм.

В заключение, множеството променливи оказват влияние на цената на трюфелите на килограм. Трудното култивиране, ограниченото предлагане, голямото търсене от гурме готвачи и ценители на храната, вида и качеството на трюфела, както и дали се купува на дребно или на едро например за ресторант са само част от тези фактори.

Един достъпен начин да се насладите на тези деликатеси без да загубите значителна част от бюджета си, е да изпробвате продукти с трюфели. Може да избирате от богатата гама с предложения на Tartufi.bg като първокласен зехтин, паста, крем или сос и да осъществите своята кулинарна мечта в комфорта на дома си.

Tartufi.bg предлага продукти на италианския бранд Jimmy Tartufi с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия, за вашата трапеза.

С лесна онлайн поръчка и безплатна доставка за поръчки над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята. В нашата секция с рецепти може да откриете идеи и вдъхновение как да се насладите на вкусовите нюанси на трюфелите. Можете да ги реализирате успешно с качествените продукти от нашата гама.