Published On: 27.12.202417 words0,2 min read

Трюфеловото олио е луксозна и ароматна съставка, която може да се използва към различни солени и сладки ястия, за да им придаде дълбочина и изтънченост.

Това олио не се приготвя директно от ценните гъби, а представлява по-скоро инфузия на трюфели, най-често в зехтин, но може да се използва и друг маслен продукт. То се е превърнало в основен продукт както в гурме кухните, така и в домашната кухня.

В тази статия ще ви разкажем как се прави това олио и за какво може да го използвате – от финален щрих в салата до изненадваща съставка в десерти, за да извисите вкусовете на различни ястия и да внесете това уникално земно богатство на масата.

Oлио от трюфели

Трюфелите са сезонен продукт, който изисква внимателно съхранение и употреба, за да не загуби бързо качествата си. Запазването на богатите им вкусове чрез съхранение в маслен продукт се практикува от много години. Трюфелни олиа се произвеждат от 80-те години на миналия век, тъй като в този период трюфелите стават особено популярна гурме съставка по цял свят.

Съществуват различни видове олио от трюфели, като например от френски трюфел, от черен трюфел и от бял трюфел.

Черните и белите трюфели са редки гъби, ценени заради интензивния си аромат и вкус. Често като основа за олио с тях се използва зехтин, но могат да се използват и други масла като слънчогледово или гроздово.

Висококачественото трюфелно олио запазва вкуса и аромата на пресни трюфели, което позволява на всеки, който обожава тези гъби, да се наслаждава на уникалния им вкус през цялата година.

Въпреки че първоначално е създадено, за да осигури по-достъпна алтернатива на пресните трюфели, трюфеловото олио се е превърнало в любима съставка само по себе си. То е универсално и изключително икономично – достатъчни са само няколко капки, за да добавите нотка умами към различни ястия.

Освен това може да се открие целогодишно на сравнително достъпна цена, което го прави много популярно и сред професионални готвачи, и сред непрофесионалисти, почитатели на трюфели, които искат да ползват тази съставка у дома.

Kак се прави олио от трюфели?

Две чинии със зехтин и трюфели, сол, нож върху дървена дъска и бутилка трюфелово масло върху сива повърхност.

Приготвянето на олио от трюфел у дома е лесно и ви позволява да персонализирате вкуса.

Необходими са ви:

  • 1 чаша висококачествен зехтин;
  • 1 пресен трюфел (черен или бял).

(В краен случай, ако нямате достъп до пресен трюфел, може да използвате няколко капки есенция от трюфел.)

Ето как да си направите олио от трюфели в няколко лесни стъпки:

Почистете трюфела: Ако използвате пресен трюфел, внимателно го почистете с мека четка, за да отстраните мръсотията.

Напълнете олиото: Настържете фино трюфела в чиста (и по възможност стерилизирана) стъклена бутилка. Налейте зехтина, като се уверите, че трюфелът е напълно потопен.

Накисване: Затворете плътно бутилката и я оставете на хладно и тъмно място за 1-2 седмици, за да позволите на ароматите да се влеят и газовите съединения от трюфела да се смесят изцяло с мастните на масления продукт.

Прецедете (по избор): Ако искате изцяло гладка смес, прецедете парченцата трюфел с фино сито или тензух.

Съхранение: Съхранявайте трюфел олиото в херметически затворен съд на сухо и хладно място, без достъп до влага и източници на светлина и топлина.

В какви ястия може да добавите трюфел олиото

Универсалността на трюфел олиото го прави популярен избор както за солени, така и за сладки рецепти. Обикновено се използва като финална съставка, за да запази деликатния си вкус.

Зехтин с черен трюфел би бил подходящ за меса и други ястия с по-интензивен вкус, както и за сосове, като например доматен.

Зехтин с бял трюфел ще пасне чудесно на по-леки ястия, като например класическа паста, картофи или яйца.

И двата вида ще са подходящи за топли пуканки, картофки и домашни брускети.

Ето няколко идеи, които да ви вдъхновят да включите този вкусен трюфелов продукт към менюто си!

Трюфел олио и солени рецепти

Паста: Поръсете трюфел олио върху кремообразни макаронени изделия, фетучини Алфредо, карбонара или обикновена паста с чесън и зехтин за лек вкусен финален щрих.

Ризото: Подобрете кремообразните ризото варианти, особено тези с гъби, пармезан или аспержи чрез поръсване с трюфел олио.

Яйца: Добавете няколко капки към бъркани яйца, омлети или поширани яйца.

Супи: Картофена или гъбена супа могат да се поръсят с няколко капки трюфел олио преди сервиране.

Меса: Използвайте масло от трюфели за пържола на скара, печено пиле, риба или ястия с агнешко или свинско. Съчетава се прекрасно с богати, пикантни вкусове.

Гъби: Може да използвате трюфел олиото, за да мариновате сотирани гъби.

Винаги го добавяйте в последния момент преди сервиране, за да запази максимално вкусовете си.

Трюфел олио и десерти

Ръка налива сироп върху три топки сладолед върху стъклен съд, подчертавайки изисканото използване на тъмен фон.

Макар и неочакван, сложният аромат на трюфеловото олио работи добре в десерти. Неговите земни нотки контрастират със сладостта, добавяйки дълбочина към рецепти като:

Сладолед с трюфели: Комбинирайте с ванилова или шоколадова основа за гурме привкус. Трюфелите, зехтинът и захарта, сметаната и ванилията (както и жълтъците, ако сладоледът е домашен с яйца) си пасват чудесно и правят неустоим финален резултат.

Брауни: Леката земна нотка на трюфелите подобрява наситеността на шоколада. Особено добре си пасва с рецепти с тъмен шоколад и морска сол.

Шоколадови торти: Шоколадови сурови торти, както и такива, при които блатовете се пекат, ще си отиват с трюфел олиото. Особено ако в рецептите са включени черен шоколад, шам-фъстък, ванилия.

Карамел: Добавете масло от трюфели към солени карамелени сосове за изтънчен щрих. Използвайте получения карамелен сос за гурме топинг за сладолед, брауни, шоколадови кексове или бонбони трюфели.

Кремове: Крем брюле, панакота и мус (от черен или бял шоколад) могат да се комбинират с трюфел олио. Панакота с мед например ще си пасне идеално със зехтин с черен трюфел. Тирамису, макар и не точно крем, също може да се обогати с черно трюфелово олио.

В заключение, трюфел олиото е универсална съставка, която може да преобрази както солени ястия, така и десерти с отличителния си вкус. Независимо дали използвате за финал върху паста, или пък за топинг към десерт, то добавя нотка лукс към всяка рецепта.

Ако решите да приготвите свое собствено олио от трюфели, не забравяйте да използвате висококачествени зехтин и трюфели, за да имате наистина хубав качествен финален продукт. Разбира се, можете да вземете и готово трюфел олио от реномиран производител. Така ще се насладите на това кулинарно удоволствие на достъпна цена, без да се налага да търсите съставки и да изчакате периода на тяхното отлежаване и смесване.

Ако търсите качествени продукти с трюфели, с които да експериментирате в кухнята с изпитани или нови рецепти и да изненадвате близки и приятели, изберете от богатата гама с предложения на Tartufi.bg, включваща първокласен зехтин с бял или черен трюфел, крем и други.

Продуктите на италианския бранд Jimmy Tartufi са с първокласно качество, директно от Умбрия – зеленото сърце на Италия. С възможност за онлайн поръчка и безплатна доставка над 100 лв. никога не е било по-лесно да се отдадете на гурме кухнята.